Recepty ze soutěže o LUBOJATSKOU SALÁTOVOU MÍSU 2007
Recept vítězného salátu od Renaty Seidlerové.
Pivní Holčovický salát500 g točeného salámu (může být i dietní), po 2 lžících kečupu, octa, oleje a worcesterské omáčky, 1 vrchovatá lžíce plnotučné hořčice, po 1/2 lžičce mletého čili koření a pálivé papriky, 5 lžic majonézy, 5 lžic zakysané smetany nebo bílého jogurtu, 1 větší cibule, podle potřeby lžička cukru.
Postup: Salám sloupneme, nakrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy. Do kastrůlku dáme kečup,
olej, ocet a worcesterskou omáčku, přidáme hořčici, čili koření a papriku a za stálého míchání asi minutu povaříme.
Pak stáhneme z ohně a ochladíme. Když je směs studená, vmícháme majonézu, zakysanou smetanu nebo jogurt a na
prstýnky nakrájenou cibuli. Můžeme přidat i čerstvou cibulovou nať. Důkladně promícháme, nalijeme na salámová
kolečka, vše opět zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Chceme-li salát
více rozleželý, dáme ho do sklenice, uzavřeme víčkem a uchováváme v chladničce. Před podáváním ochutnáme,
zda není moc kyselý, pokud ano, přidáme lžičku cukru. Podáváme s dobře vychlazeným pivem.
© Renata Seidlerová
Pikantní tvarůžkový salát - "Od dobrých ľudí".

2 balíčky tvarůžků, 10 dkg tvrdého sýra, 10 dkg uzeného sýra, asi 15 cm pórku, pepř, 3 lžíce oleje, mletá paprika - dle chuti ostrá, kečup, chilli omáčka.
Postup:Sýry a tvarůžky drobně nasekáme, přidáme pórek nakrájený na kolečka.
Opepříme, zalijeme olejem, chilli omáčkou a kečupem – promícháme a necháme uležet.
© Pavla Nováková
Texaský fazolový salát.

250 g sterilovaných barevných fazolí, 100 g šunkového salámu, 100 g eidamu, 100 g uvařených barevných těstovin, 50 g čerstvé zelené papriky, 50 g čerstvé červené papriky, 50 g cibule, 50 g sterilovaných žampionů nebo hlívy. Zálivka : 3 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžičky soli, pepř.
Postup: Do mísy vložíme okapané sterilované fazole, na nudličky nakrájený salám, sýr, papriky, na tenká
půlkolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené houby, uvařené barevné těstoviny a vše promícháme.
Takto připravený salát přelijeme našlehanou zálivkou a necháme v chladu odležet.
© Hanka Zdražilová
Celerová pomazánka - "Žijeme zdravě a k tomu pivečko".
Sterilizovaný celer + pomazánkové máslo se smíchá a přidá najemno nakrájený pórek,
můžeme přidat trochu tatarské omáčky na rozmíchání.
© Jindřiška Němcová
Sójový salát - "Moc zdravý".
Pokrájet na kostičky natvrdo uvařená vejce, nastrouhat tvrdý sýr,
nadrobno nakrájet cibuli, nastrouhat kyselý okurek, přidat plechovku sterilizované sóje ve slaném nálevu.
Vše se smíchá s tatarskou omáčkou a dochutí solí a pepřem.
© Jindřiška Němcová
Mrkvový šok - "Gabovi asi moc nechutná, ale nám ano".
Nastrouhat čerstvou mrkev, přidáme
plechovku ananasu, trošku strouhaného kokosu, dle chuti mletý cukr a zakapeme citronem.
© Jindřiška Němcová
KATEGORIE - Archiv aktualit, Zahrádkářské akceListopad 2nd, 2007